Burgemeester roemt maatschappelijke functie kerken

bron: Amstelveen Dichtbij

Mirjam van ’t Veld heeft de klok van de Amstelveense Kruiskerk geluid. De burgemeester vroeg op deze manier net als verschillende bekende Nederlanders aandacht voor de maatschappelijke betekenis van de kerk.

Op zaterdag 16 januari klonken rond het middaguur door heel Nederland de kerkklokken. Die werden met een druk op de knop, een slag op de gong of een slinger aan het klokkentouw geluid om zo de Actie Kerkbalans van start te laten gaan. Burgemeester Van ’t Veld luidde symbolisch de klok in de Kruiskerk in Amstelveen.

Geld

Het geld is hard nodig om kerkgemeenschappen actief te laten zijn. Bekende Nederlanders zoals Piet Hein Donner, Annemarie Jorritsma, Addy van den Krommenacker, Henk Kroes en Sabine Uitslag gaven daarom het startsein van de actie door in ‘hun’ plaats de kerkklok te luiden. Daarmee onderschrijven ze de maatschappelijke betekenis van de kerk. Tot het einde van de maand zijn duizenden vrijwilligers actief om onder de bijna 6 miljoen ingeschreven leden geld in te zamelen voor de plaatselijke gemeente of parochie.

In Amstelveen dankte Van ’t Veld de vrijwilligers voor hun inzet in Amstelveen. De burgemeester benadrukte in haar speech dat de kerk er niet alleen voor de zondagen is. “Juist in deze maatschappij, waarin we soms allemaal wat angstig worden door alle berichten, is het zo belangrijk dat we nog georganiseerde verbanden als een kerk hebben, waar mensen elkaar kennen en iets positiefs willen uitdragen”, zei Van ‘t Veld volgens een persbericht van de Protestantse gemeente Amstelveen-Buitenveldert (PGA-B). “Ik luid graag de klokken van deze kerk, symbolisch, omdat ik het belangrijk vind dat de kerk ook zo’n maatschappelijke functie vervult.”

Mirjam van 't Veld luidt Actie Kerkbalans in

Cijfers

Uit cijfers van de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse kerk in Nederland blijkt dat jaarlijks 50.000 mensen door pastoraal medewerkers ondersteund worden bij rouwverwerking. 314.000 ouderen en zieken krijgen bezoek van iemand uit de kerk. 80.000 mensen komen naar inloopochtenden of -middagen en 23.000 jongeren bezoeken jeugdavonden.